Nyomasztó, de fontos program Phnon Phnenben – 18.rész – Helló Ázsia! 2.0 VLOG

Nyomasztó, de fontos program Phnon Phnenben – 18.rész – Helló Ázsia! 2.0 VLOG

2019-08-16 0 By Nagy Gergely

“Inkább öljünk meg véletlenül valakit ártatlanul, mint, hogy véletlenül életben hagyjunk valakit, aki tényleg bűnös.”

#hellóázsia #18rész #phonphnen #polpot #s21prison #killingfield

Egy nagyon nyomasztó programon vettem részt, de fontosnak tartottam, hogy megismerjem Phnon Phnen történelmét, azt a mészárlást, ami a Khmer Regime uralma alatt történt, csupán 40 évvel ezelőtt. Elmentem az S21 börtönbe, másnap pedig a gyilkos mezőre, amelyek ennek az eseménynek a legfőbb emlékhelyei.

1975-ben 24 órán belül bezárták az iskolákat, kórházakat. Az iskolák nagy részét börtönné alakították. Az egyik legnagyobb az S21 börtön, amit meglátogattam. Szembesültem rengeteg áldozat fotójával, történetével.. és többek koponyájával is.. ott álltam azokban a termekben, ahol kínozták őket és hamis vallomásokra kényszerítették őket. A kínzás alatt nem sírhattak, ha sírtak, megszegték a törvényt és még nagyobb büntetést szabtak ki rájuk.

Nagyon sokkoló volt számomra látni és hallani a történeteket, látni a konkrét fegyvereket, kínzó eszközöket, vaságyakat.. amiken 40 éve emberek tömegei lettek megkínozva és meggyilkolva.

Másnap pedig elvittek a gyilkos mezőre.. ami még durvább és nyomasztóbb élmény volt. Ott láttam és saját szememmel láttam azokat a tömegsírokat, amelyekbe ott helyben 450 ember öltek meg és dobtak be. Nem fejbe lőtték őket.. a töltény túl drága volt.. fejszével, vasrudakkal, bambuszbotokkal stb gyilkolták le őket. Láttam azt a fát is, amihez a csecsemőket hozzávágták és utána bevágták őket a gödrökbe. Erre azért volt szükség, mert az volt az elvük, hogy ahhoz, hogy egy gaz ne nőjön vissza, gyökerestül ki kell tépni.. ha egy családban valaki a rendszer ellensége, az egész családot le kell mészárolni, hogy később ne állhassanak bosszút.

Ha jól értettem, ez a hely egy falu volt. Mikor visszajöttek ide a felszabadulás után a lakosok, akkor vették észre, ahogy az eső lemosta a földet és meglátták a sok sok tömegsírt.. több száz ilyen gyilkos mező volt.. de ezt választották ki ennek a szörnyű történelemnek a fő emlékhelyévé. Azt akarják, hogy ne felejtsünk.. és ezért nem temették el a holttesteket, hanem a csontvázaik, koponyáik ezreit eltárolták és kirakatba rakták. Szortírozva a nőket – férfiakat, fiatalokat – időseket és az alapján, hogy kit hogyan öltek meg..

Amit sikerült megtudnom a két múzeumból és beszélgetésekből az, hogy a vörös khremek hatalaomra jutása után, Pol Pot vezetésével bezárták a kórházakat, iskolákat.. a legtöbbet börtönné alakították. A rendszer “ellenségeit” el kezdték lemészárolni. Ez leginkább az értelmiségieket érintette: orvosok, ügyvédek, tanárok stb.. mert nem akarták, hogy legyenek olyan emberek, akik átlátnak rajtuk és fellázadnak ellenük. Olyan embereket akartak, akiket könnyű megvezeti, irányítani. Így hamis vádakkal bezártak embereket börtönbe, addig kínozták őket, amíg meg nem vallották az el nem követett bűneiket és lemészárolták őket és családjukat. 1975-1979, 3 év 8 hónap 20 napig tartott ez a tragédia, amiben legalább 3 millió ember halt meg. És ez csupán 40 éve történt.

Leákkal való beszélgetésből az derült ki, hogy csak pár ember lett felelősségre vonva.. és nagyon sokan most is benne vannak a kormányzásban.. ha jól értettem beleértve a miniszterelnököt is, aki már 30 éve van hatalmon és kamu szavazásokkal marad mindig hatalmon. Aki a kormány ellen beszél, börtönbe kerül. Mesélt egy fiatal emberről, aki kormányellenes pólókat árult és börtönbe került. Én nem látom át a helyzetet, nem nagyon értettem mindent, amit Leák magyarázott.. de mondta, hogy egyáltalán nincsenek még rendben a dolgok a kormányzásban és a legtöbb minden, amit ezekben a múzeumokban hallok propaganda.

Szörnyű. Borzasztó. Hátborzongató volt ezt látni. Nem is értettem, hogy nekem erre miért van szükségem, ez annyira nem illik bele ebbe a kalandos utazásba.. de nem bántam meg. Ez olyan meghatározó esemény nem csak Kambodzsa, hanem a világtörténelemben, hogy meg kellett jobban ismernem. Ha már ezen a helyen jártam, ami ennek az eseménynek a központja volt, akkor muszáj volt ezt megnéznem.

Ezt a két múzeumot nem egy nap alatt néztem meg, de egy videót csináltam belőle, mert nem akartam összerakni más programokkal, amiket a srácokkal csináltunk.