60 km a Káli-medencében és környékén

60 km a Káli-medencében és környékén

2016-05-02 2 By Nagy Gergely

Sziasztok!

Csodálatos élményben volt részem a hétvégén! Magyarország talán legszebb környékét járhattam körbe újra egy nap alatt! A Káli60 nevezetű teljesítménytúrán jártam, amit először 2014-ben teljesítettem. (kattints ide az arról készült videó megtekintéséhez)

A túra Április 30-án, szombaton volt. Már előtte egy nappal odamentünk Ábrahámhegyre és kedves barátunknál, Czérna Tündinél szálltunk meg a túra előtt és után is. Tündi is jött velünk, de a 17. kilométernél külön kellett válnunk, mert ő a 30-as távon indult, amihez gratulálok, mert 2 órával a szintidő előtt ért be!

Akik követtek engem egy ideje, tudjátok, hogy 2014-ben indult el ez a teljesítménytúrázós “hobbim” (vagy inkább hóbort?! 😀 ), mert akkor döntöttem el, hogy megcsinálom a Kinizsi100-as túrát, ami akkor szinte lehetetlennek tűnt, mert 1,5 hónapom volt felkészülni rá nulla sportolói és teljesítménytúrás háttérrel. Annak felkészüléseként is csináltam meg akkor a Káli60-at. Hála Istennek sikerült is megcsinálni utána a százast. Tavaly nem tudtam elmenni erre a túrára és sajnos a százas sem sikerült (lehet van összefüggés a kettő között? 🙂 ). Idén mindenképpen meg kell csinálnom újra a százast, hogy újra bizonyítsak.

Viszont sajnos tavalyhoz képest sokkal rosszabb kondiban vagyok, nem készültem úgy, ahogy elterveztem tavaly a “bukás” után. Ráadásul most voltam egy hajóúton is, ahol annyit ettem, amennyit 1 év alatt nem eszem.. 😀 Na de nem érdekelt, így a semmiből, nulla kondival elindultam a 60 km-es túrán. Úgy voltam vele, hogy ha ez sikerül, akkor a százasra is van esély, hogy menni fog. Kemény túra volt, de nem bántam meg. Hogy sikerült-e? Nézd meg a videót és megtudod! 🙂

FIGYELEM! AMIT LÁTNI FOGSZ, AZ NAGYON FOG TETSZENI! Jó szórakozást hozzá! 🙂

Ahogy a videóban láthattad sajnos kicsit elszámoltuk magunkat az elején és csak úgy tudtunk volna beérni a célba éppen időben, ha gyorsabb tempóba kapcsolunk, nem állunk meg sehol és nem tévedünk el. Az előbbi kettővel nem volt gond, könyörtelenül haladtunk előre hegyről-hegyre, viszont Hegyes-tű után ránk sötétedett.. és eltévedtünk.

Az okozta a nagy nehézséget, hogy egy olyan pecsételő pontot kellett megtalálnunk (Sóstókáli templomrom), amihez 1 km-t kell átgázolni a mezőn. Ezzel nappal nincs semmi gond, mert látjuk messziről a romot és így tudjuk, hogy hol kell átgázolni, de éjszaka lámpával is csak 3 méterrel láttunk magunk elé és fogalmunk se volt róla, hogy merre is kellene elindulni a mezőn. Elindultunk valahol, mert valaki onnan jött ki és azt mondta arra kell menni.. mi hittünk neki és mentünk az 1 méteres bozótosba mikor egy villanypásztorral, mögötte meg egy patakkal találkoztunk.. elindultunk balra, de zsákutcába futottunk, el volt zárva villanypásztorral.. majd mentünk jobbra, de nem akart véget érni a villanypásztor.. Mikor már úgy döntöttünk, hogy na jó, menjünk vissza ott ahol jöttünk és hagyjuk ezt az állomást, akkor találkoztunk egy túratárssal (mármint láttunk egy fényt tőlünk 100-200 méterre) és messziről kiabált nekünk, hogy mi a helyzet. Hála neki megtaláltuk az utat, át kellett bújnunk pár villanypásztoron és végül megtaláltuk azt, amit kerestünk. 🙂 Amúgy volt para rendesen, mert nem tudtuk, hogy éppen most a lovastanyán beül vagy kívül voltunk mikor “ideges lóhangot” követően kb. 20 ló vágtatott el mellettünk foszforeszkáló szemekkel.

Ezután még meg kellett mászni korom sötétben a Fülöpi-hegyet, itt is kavarodtunk egy kicsit, mert a sötétben nehéz volt néha megtalálni a jelzéseket. Majd kb. 1 órával a szintidőn túl teljesítettük a túrát. Ha nem tévedünk el, szerintem akkor is csúsztunk volna 10-20 percet. De számomra az a lényeg, hogy nulla kondival és felkészüléssel indultam ennek a túrának és sikerült teljesíteni. Igaz rendesen kikészültem ettől a távtól, van még mit gyúrnom a 26 nap múlva induló Kinizsi100-ra, de van esély rá, hogy megcsinálom.

Ha minden jól megy, akkor Vasárnap egy egyéni Gerecse50 túrán fogok részt venni két barátommal, akik szintén terveznek jönni a Kinizsi100-ra.

És így a végére jöjjön még pár fotó a túráról: