Keresztény közösség Kambodzsában – 20.rész – Helló Ázsia! 2.0 VLOG

Keresztény közösség Kambodzsában – 20.rész – Helló Ázsia! 2.0 VLOG

2019-08-16 0 By Nagy Gergely

Részt vettem egy Kambodzsai keresztény gyülekezet összejövetelén!

#hellóázsia2019 #20rész #kambodzsa #gyülekezet

Reggel elvittek a gyülekezetbe, de mivel volt még idő és nem reggeliztem, a dobos, akit addig nem is ismertem, felajánlotta, hogy elvisz reggelizni. Elvitt, ettem rizst tükörtojással és aztán meg ő állta a számlát. Hihetetlen, hogy ismeretlenül is ilyen jószívű!

Az Istentisztelet imaalkalommal kezdődött, amit dicséret, adakozás, majd maga a prédikáció követett. Az adakozásnál Lávi beszélt, aki 3 éve fejezte be a Szent Pál akadémiát, utána ő mellém ült és tolmácsolta a prédikációt. Nagyon tetszett a dicséret és az alkalom, látszott rajtuk, hogy nagyon jó szívből csinálják és szeretik az Urat.

Istentisztelet után beszéltem pár szót a pásztorral. Kiderült, hogy ő is tud magyarul, hiszen nálunk tanult orvosnak. Végül nem orvosként dolgozik, de a végzettséget megszerezte. Kiderült, hogy itt Magyarországon a Hit Gyülekezetében tért meg és ez játszott szerepet abban, hogy elkezdje a szolgálatát Kambodzsában.

Az alkalmon nem voltak sokan, 4 család is távol volt most, körülbelül amúgy 30-an vannak. Azt mondják, hogy imatéma, hogy sokan visszatérjenek és növekedjen a gyülekezet, mert előtte sokkal többen voltak, de sokan pl. elmentek Thaiföldre és más országokba dolgozni és nem járnak ott gyülekezetbe. Amúgy nagyon szeretnének egy új helyre költözni, építkezni, meg is mutatta nekem Leak azt a helyet, amit kinéztek. Szintén imatéma, hogy ez a terv megvalósuljon!

Az összejövetel után Szmai a feleségével kisütött rengeteg rákot. Próbáltam mosolyogni hozzá, de tudni kell rólam, hogy semmilyen tengeri ételt nem eszek.. nem szeretem őket.. aztán ki is emelték, hogy ez Kambodzsában a legdrágább hús.. így próbáltam nem kimutatni az érzéseimet ezzel kapcsolatban.. 😀 és megkóstoltam..! Finom volt! De.. elmondhatatlanul sokat szenvedtem azzal, hogy egy kicsi húshoz is hozzáférjek.. nem tudtam normálisan szétszedni a rákokat.. és hát mindig nagy bátorságot kellett vennem, amikor a rák fejébe haraptam.. Ezt észrevették és végül rendeltek nekem egy pizzát.. 😀

Sokáig elvoltunk a gyülekezeti házban. Beszélgettünk, néha boxot néztek, néha a gyerekeikkel kergetőztem.. az elején rám nézni is alig mertek, de a végére sikerült játszani velük.. de még kellett volna 1-2 óra, hogy elnyerjem a gyerekek teljes bizalmát! 😀

Ezután mentem el a gyilkos mezőre, amiről két bejegyzéssel/videóval korábban már beszámoltam.

Este 8-kor buszra szálltam és kezdődött egy újabb kínkeserves 16 órás utazás.. de ezt meghagyom a holnapi beszámolóra! 😀

Nagyon hálás vagyok barátaim vendéglátásának, örülök, hogy összejött és ennyi év után találkozhattunk! Meglátjuk jövőre is összejön-e.. de Siem Reap-et nem láttam.. tehát Kambodzsába még mindenképpen vissza kell térnem valamikor!