Ilyen két egyetemre járni.

Ilyen két egyetemre járni.

2015-06-20 0 By Nagy Gergely

Sokan tudjátok már rólam, hogy a DXN-el foglalkozom, illetve gyerekekkel és magántanítással is sok időt eltöltök. Emellett viszont két egyetemre járok, amiről itt eddig csak említés szintjén meséltem. Ezzel a bejegyzéssel szeretnék egy kis betekintést adni, hogy milyen is két egyetemre járni. Aki ezen gondolkodik annak talán jó kis szemnyitogató lesz. 🙂

A rekord vizsgaszámom 22 volt egy félévben. A legkevesebb 13, de abban 2 szigorlat is volt. Most az idei félév (Szent Pálon 8., ELTÉn pedig a 6.félév) volt az eddigi legnehezebb: beadandók tömkelege, 18 vizsga, abból 2(+1 írásbeli) szigorlat és azok is a legnehezebb tárgyakból.

Két egyetem vizsgaidőszaka olyan, mint a Kinzsi100.. hiába másztál fel egy hegyre, nincs idő ünnepelni, megpihenni, mert még van tizenvalahány másik hegy, amit időn belül meg kell mászni! 🙂 Hiába végeztem egy vizsgával, sokszor már másnap jön a következő.. majd ha végigértem, akkor örülhetek, ünnepelhetek és pihenhetek! 🙂

Már volt több szigorlatom, de ami most volt, olyan még nem. Az eddigi szigorlataim olyanok tárgyakból voltak, amiről azért már tudtam valamit, megtanulni is egyszerűbb volt és ki tudtam következtetni leleményesen a válaszokat. De ami most előttem állt, olyan még soha nem volt.

A Szent Pál Akadémián Biblia és Egyháztörténelem szigorlat lett volna: rengeteg információ, dátum, adat és történelem. Nem lenne ez olyan ijesztő, igazából csak egy probléma volt vele azon felül, hogy nem lett volna idő tanulni rá: olyan sok vizsgám volt és akárhogy sakkoztam, nem tudtam sehova se felvenni! Ezért halasztanom kellett, mert nem volt olyan időpont, amikor el tudtam volna menni rá! Ilyen még nem volt.. és ebben a félévben most több tantárgyból is nagyon kevés időpont volt meghirdetve..

No de amitől igazán tartottam, az a Természetismeret szigorlat az ELTE Tanító képzőn. Az összes eddigi olyan tantárgy (anatómia, fizika, kémia, földrajz, biológia, ökológia, növénytan, állattan), amiből máig sem értem hogy, de valahogy át sikerült mennem, most újra terítékre került. Voltak olyan tételek, amik pl. szinte az állattan vagy kémia összes tételét magába foglalták.. (az állattanból annó másodjára mentem át, akkor is egy elégségessel). A mennyiség akkora volt, hogy 6 napon keresztül reggeltől estig csak olvastam, sehova nem mentem és semmi mást nem csináltam, csak olvastam. A vizsganapjáig a 18ból a 15. tétel ELOLVASÁSÁIG jutottam el. Közben természetesen jegyzeteltem, de arra, hogy meg is tanuljam már nem volt idő. Mindenesetre eldöntöttem hogy a 16,17 és 18-as tételeket nem fogom húzni és ehhez szerencsére tudtam tartani magamat. 🙂

Így készültem rá:

Az élő szervezetek organizációs szintjeit húztam. (rövidítve, amúgy 3-4 soros a tétel címe) Először megijedtem, mert ebben benne van mindenféle sejttel, szövetekkel kapcsolatos dolog, de végül nagyon sok minden eszembe jutott és 4 db A4-es papírt teleírtam. Már kezdtem azt hinni, hogy akár közepes – jó jegyet is kaphatok, mert tényleg elég sok mindent leírtam és minden a tételhez tartozott. Végül viszont miután elmondtam 2 mondatot el is felejthettem amit leírtam, mert onnantól kezdve a tanár úr vezette a feleletemet aranyosabbnál aranyosabb kérdésekkel, amikre sajnos nem mindig tudtam, sőt általában nem tudtam válaszolni. Amúgy a szigorlaton 3-an voltak benn és alapvetően nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. De ettől még tudnom kellett volna válaszolni a kérdésekre.

Végül 2 óra várakozás/tétel kidolgozás és egy kínszenvedős 45 perces felelet után sikerült teljesíteni a vizsgát egy elégségessel. Aminek én alapból is nagyon örültem, de kezdem még jobban értékelni, mert több csoporttársam egy következő alkalommal vizsgázott és sajnos csak egy valakinek sikerült, a többieknek utóvizsgázniuk kell. Annyira hálás vagyok és örülök, hogy nekem nem kell utóvizsgáznom.. velük viszont nagyon együtt érzek..!

A szigorlaton és a többi vizsgán felül huszonvalahány beadandóm volt, az a szorgalmi időszak utolsó és a vizsgaidőszak első heteiben ezekkel teltek a napjaim (kb. hajnali 3-4es fekvéssel), ezekkel nagyjából sikerült is végezni, kivéve két tantárgyat. Viszont annyira sok munka volt vele, hogy 4 vizsgára nem tudtam elmenni miatta. Osztottam-szoroztam és úgy döntöttem a beadandók sokkal fontosabbak, mert több mindent már előző félévre kellett volna megcsinálni.

Gyermekirodalom II tantárgyra kb. 10 könyvet kellett volna a elolvasnom a tételek mellett, de hát erre nem volt időm.. de a tanár kedves volt és olyan tételt húztam, amihez nem tartozott könyv, így megkaptam a 4-est.

Sajnos az Ének IV. vizsga se sikerült, újra próbáltam 29-én annak ellenére, hogy a tanár azt mondta fölösleges, mert ez egy készség tantárgy és nem lehet pár nap alatt ennyit fejlődni. Igaza is volt, mert nem sikerült. Megnyugtatott viszont, hogy jó hangom van, csak meg kell tanulnom a nagy hangtávolságok között ugrást. Na majd nyáron mindennap 15-20 percet gyakorolok.. 🙂

Mind emellett ott volt a munka és egyéb olyan teendőim, amiket nem tehettem félre a vizsgák miatt. De hála Istennek olyan munkáim vannak, amik rugalmasak. Mind a magántanítást és a DXN időbeosztását rugalmasan tudom kezelni és nem okoz problémát mikor vizsgára kell mennem. Óriási áldás számomra, hogy nem annyira kötött munkaidőben és diákmelós munkával kell már foglalkoznom.. enélkül lehetetlen lenne két egyetemet végezni egymás mellett! Plusz akiknek már régebben megmutattam a ganodermás kávét azok szerencsére akkor is isszák, amikor én a vizsgákra tanulok..!

Nem bántam meg, hogy egyszerre végzem ezt a két egyetemet. Megéri. Fiatal vagyok, tele energiával, amit szerintem ki kell használni. És amúgy is csak egyszer kell megcsinálni és ezzel megspórolok 4 egész évet..!

Természetszigorlat előtt

Ha valaki kicsit összeszedetlennek látott, elfelejtettem neki időben válaszolni vagy megcsinálni dolgokat, vagy esetleg azt látta, hogy elaludtam a buszon, az most már tudja, hogy miért volt. 🙂

Így nézett ki az idei egyetemi feladataimnak a beosztása:

Május 8. Tesi TP. III
Május 13. 10:30 – Filozófiatörténet – Filozófia szeminárium 1 (nem tudtam rá elmenni beadandók miatt)
Május 14 15:00 – Apologetika 2 (nem tudtam rá elmenni beadandók miatt)
Május 14 15:15 – Eszkatológia 2 (nem tudtam rá elmenni beadandók miatt)
Május 15ig Tanítási gyakorlat befejezése (2 körny., ének és tesi + 9 óravázlat)
Május 16 10:00 – Filozófiatörténet 2 (nem tudtam rá elmenni beadandók miatt)
Május 16 15:00 – Pásztorlástan 2
Május 18 13:00 – Az informatika tantárgy-pedagógiája 
Május 20ig – Vizuális I beadandók
Május 21ig óhéber beadandók
Május 22. 15:00 – Matematika TP.
Május 22. 16:00 108 – Médiainformatika-oktatástechnológia
Május 26. Gyermekirodalom I.
Május 26. Ének IV.
Május 29. Ének IV UV
Június 2.09:00 206 – Gyermekirodalom II.
Június 6. 10:00 100 –     Magyarország a 20-21. században
Június 12. 14:00 308 – TERMÉSZET ISMERET SZIGORLAT
Június 15. Vizu TP. II. (nem tudtam felkészülni rá..)
Június 15 11:00 – Filozófiatörténet – Filozófia szeminárium 1
Június 19 14:00 – Apologetika 2. (pótvizsga)

Ütközések miatt nem volt időpont mikor el tudtam volna menni:

Államelmélet II.
TÖRTÉNELEM SZIGORLAT ÍRÁSBELI
TÖRTÉNELEM SZIGORLAT SZÓBELI

Nem tudtam elmenni vagy nem sikerült, ezért jövőfélévre halasztom
Eszkatológia 2
Filozófiatörténet 2
Ének IV.
óHéber beadandók

18 vizsgából + beadandókból sajnos csak 13-at sikerült teljesíteni. Egyedül az ének nem sikerült, a többire egyszerűen nem volt olyan időpont, amire el tudtam volna menni normális felkészüléssel. Általában max 1 tantárgy szokott lenni, amit nem teljesítek a megadott félévben, ez most az első ilyen. De a Természetismeret szigorlat miatt van ez igazából.. és az sikerült és ebben a félévben ez volt a lényeg. Tehát nagyon elégedett vagyok. 🙂

Ha újra a Kinizsi100-as hasonlattal akarok élni: Bár kihagytam pár “ellenőrző pontot”, de sikerült teljesíteni az idei távot is. A Természetismeret szigorlat volt most a Nagy-Gete, kicsit lelassított, de nem akadályozott meg abban, hogy beérjek a célba! 🙂 (nem úgy mint a legutóbbi Kinzsi100-as túrámon a valódi Nagy-Gete..)

Arra most nem gondolok, hogy így jövőre lesz 2 szigorlatom egyszerre a Szent Pál Akadémián, mert az Egyháztöri szigorlatra szintén nem tudtam elmenni.

DE: “Ami nem öl meg, az megerősít” 🙂

Minden vizsgázónak, érettségizőnek és persze mindenkinek nagyon-nagyon jó pihenést kívánok a nyárra! 🙂